Сметана
Сметана - продукт слов'янського походження з багатовіковою історією. У давнину його виготовляли шляхом збору вершків з поверхні молока, яке скисло, а потім давали скиснути і їм. Сьогодні процес виготовлення сметани відбувається за рахунок сепарації. Цей метод допомагає виокремити з молока високожирні вершки, в які потім додають спеціальні бактерії, що їх сквашують і роблять кислими.
Рецепт приготування
- Вершки (жирність 10-20%) пастеризувати й охолодити до температури 30-34°C.
- Закваску розсипати рівномірно по поверхні вершків. Через хвилину перемішати.
- Помістити в термостат на 8-10 годин, температура 35-°C (мультиварка, режим йогурт або йогуртниця).
- Витримати в холодильнику 8-12 годин за температури 5-°C для дозрівання (збільшення кислотності).
- Готову сметану зберігати в холодильнику.
- Термін реалізації 7-14 діб.
Інші статті
- КефірКефір – це ферментований напій, який традиційно виготовляється з коров’ячого або козячого молока шляхом додавання зерен кефіру (зерноподібні колонії дріжджів та кисломолочних бактерій) в молоко. Приблизно протягом 24 годин мікроорганізми в зернах кефіру розмножуються і ферментують цукор в молоці, перетворюючи його в кефір.
- Баварія БлюБаварія Блю - сир із білою та блакитною благородною пліснявою Penicillium candidum. Сорт виробляється з молока альпійських корів і славиться низьким вмістом лактози та глютену. Сорт має насичений ніжний вершковий смак з яскравою гостротою і пряністю. Можна вловити кислуваті, горіхові та фруктові нотки, які відгукуються в тривалому післясмаку.