Фета
Греція славиться не тільки своєю архітектурою, а й відомим усьому світу сиром фета. Він належить до м'яких сирів. Його солоний із кислинкою смак важко переплутати з іншими сортами.
Рецепт приготування
- Налийте молоко в каструлю, доведіть до температури 33°С. Додайте закваску, добре перемішайте і залиште на 60 хв.
- Якщо молоко охололо, нагрійте молоко до 32°С, постійно помішуючи. Зніміть каструлю з вогню, додайте сичужний фермент, попередньо розчинений у воді, і добре перемішайте протягом 30 с.
- Накрийте каструлю кришкою або рушником і залиште на 40 хвилин.
- Перевірте утворення згустку. Має бути досягнуте чисте відділення згустку від сироватки. Якщо цього ще не сталося, залиште ще на кілька хвилин.
- Розріжте згусток на кубики зі стороною 1,5 см. повільно мішайте протягом 20 хвилин. Залиште на 10 хвилин, щоб згусток осів.
- Великою шумівкою перекладіть увесь згусток у форму для сиру або друшляк із дрібними дірками.
- Залиште сир у формі на ніч за температури 20 - 22°С.
- Вийміть сир, розріжте на великі шматки і покладіть у 10% розсіл на 8 - 10 годин.
- Після цього краще сир вийняти і скласти в харчовий контейнер, інакше він ставатиме м'яким і кашистим. Щоб цьому запобігти, у розсіл додають хлористий кальцій і контролюють кислотність.
Як приготувати 10% розсіл
- Розчиніть 100 г солі (звичайної кухонної, не можна брати морську або йодовану сіль) в 1 літрі теплої води.
- Остудіть.
- Розсіл можна використовувати кілька разів. Розчин досить концентрований. Ви можете зробити розсіл менш солоним, додавши 50 - 60 г солі на літр води.
Інші статті
- КефірКефір – це ферментований напій, який традиційно виготовляється з коров’ячого або козячого молока шляхом додавання зерен кефіру (зерноподібні колонії дріжджів та кисломолочних бактерій) в молоко. Приблизно протягом 24 годин мікроорганізми в зернах кефіру розмножуються і ферментують цукор в молоці, перетворюючи його в кефір.
- Грецький йогуртОбов'язково використовуйте пастеризоване молоко або суперпастеризоване, якщо берете домашнє молоко, необхідно попередньо його пастеризувати.